Založ si blog

Slovensko premáha strach

Včerajší sviatočný, zamračený a pochmúrny deň ako by bol spúšťačom toho, že sa treba vyhnúť pasívnemu ničnerobeniu a pozrieť sa na miesta kde sme mi občania vtedajšieho Československa pred 23 rokmi doslova položili na „lopatky“ štyridsať ročnú éru budovania reálneho socializmu a tak ako správny občan som navštívil námestie SNP v Bratislave.

Tiché sobotné popoludnie v ničom nenasvedčovalo, že tu na tomto pre Slovákov pamätnom mieste 17 novembra 1989 všetko začalo.

Pár zahraničných turistov fotiac sa pred pamätníkom a kŕdeľ hladných holubov pochutnávajúc si na podhodenou pizzou vôbec nepripomínal atmosféru týchto pamätných dni.

Množstvo ozbrojených policajtov v uliciach mesta signalizovalo, že predsa sa niečo deje a tak som zamieril na druhe námestie pamätné tým, že v chaotických ponovembrových dobách niekoľko nadšencov vyhodilo do povetria sochu jedného zo strojcov predchádzajúcej revolúcie. Vyše tisícka ľudí všetkých vekových kategórií dávala tušiť, že tu sa zrejme nebude oslavovať, ale naopak protestovať.

Dav pod rôznymi transparentmi mlčal, čakal. Mlčanie prerušil mladík z mikrofónom v ruke a ampliónom oznámil, že zhromaždenie je dobrovoľne, neorganizované a kto nemá strach /lebo pozerajúc na množstvo policajtov ako sám povedal on ho ma/ nech vystúpi a povie svoj názor.

Zamyslel som sa nad jeho priznaním „ma strach“ on z policajtov a z možných problémov čo bude keď sa jeho prejav nebude niekomu páčiť a čo mi ostatní.  Tam v tomto dave som uvedomil, že strach v tejto neistej dobe mame všetci.

Vláda upevňujúc si svoju moc ma strach pred nami občanmi a voličmi.

Politici pred svojimi sponzormi z vôle ktorých sa držia pri moci.

Štátni úradníci pred svojimi nariadenými a stranickými vodcami.

Strach určite mali aj tí policajti nasadení do akcie čo ak budú musieť zasiahnuť proti bezbranným ľuďom a pohne sa v nich svedomie.

Robotníci, technici, rôzny špecialisti, doktori, sestričky, učitelia a všetci ktorí sú závis tli od niekoho a niečoho majú strach pred zamestnávateľmi.

Čo popudilo tých tisíc „odvážnych“, že prekonali strach a prišli na toto námestie vyjadriť svoju nespokojnosť. Zamyslime sa na tým ostatní ktorí v teple domová tíško meditujeme nad skutočnosťou, že čosi v tomto štáte slovenskom, ale aj vo svete je niečo hnilé ale strachom to nevyriešime.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.