Založ si blog

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa pustili novou neprebádanou cestou socializmu. Medzi týmito štátmi bolo aj Československo z rozvrátenou a nedostatočnou infraštruktúrou. Nový štát za štyridsať rokov svojej existencia postavili fabriky, družstva, cesty, priehrady, nemocnice, kultúrne domy, školy, dal ľuďom prácu. Mladí chlapi už nemuseli odchádzať do sveta aby zarobili svoje otrocké dolariky a uživili svoje rodiny a ti ktorí ich zamestnávali bohatli. Práce bolo dosť a väčšina ľudí aj keď nebolo všetko dokonale bola zo svojim životom spokojná. Keď sa človek prešiel po meste všade plno usmievavých ľudí, mladých aj starších. Nakupovali, prechádzali sa, po práci si zašli do kina na divadla, ale aj na pivo. Mládež športovala, navštevovala rôzne záujmové krúžky, bavila sa. Všade plno šantiacich deti, okolo bytoviek v parkoch mladé mamičky zo svojimi ratolesťami. Po 35 rokov tzv. demokracie a sľubovaného blahobytu znova Európou sa ozýva rinčanie zbrani, ľudí ovláda strach. Mocní tohto sveta nás presviedčajú, že iba vojna nám zabezpečí mier. Strach nás obyčajných ľudí z budúcnosti, nevraživosť, závisť politický nepokoj, neistota, boj o budúcnosť ovládol náš malý slovenský národ. V mestách na ulici prázdno, pár tmoliacich sa starcov okupujúcich nákupne a zdravotné zariadenia sledujúcich čo dnes môžu kúpiť lacnejšie a či sa dostanú k lekárovi, či budú lieky. Pár školákov hrajúcich sa z mobilnými telefónmi a inak všade pusto smutno. Vidiac mladú mamičku z novým človiečikom je už priam vzácnosť. Pýtate sa sám seba kde sú mladí a práceschopní? Odpoveď je jednoduchá, pracujú v zahraničí, tak ako niekedy ich praotcovia. Zarábajú svoje otrocké eura, aby sa tí ktorí ich zamestnávajú mali lepšie, plnili si vrecka našou slovenskou biedou.

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

RTVS vzchopte sa povedzte občanom o 17 novembri celú pravdu

17.11.2023

Už od samotného rána 17. Novembra 2023 svojim stálym poslucháčom pri príležitosti štátneho sviatku SR tzv. Zamatovej revolúcie verejnoprávna RTVS prostredníctvom Slovenského rozhlasu vymýva mozgy o kladoch čo nám bežným občanom tento štátny prevrat priniesol. O tom čo nám spomínaný politický prevrat zobral o tom verejnoprávna RTVS taktne mlčí čim nás svojich [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.