Založ si blog

Černobyľ memento nezodpovednosti, skutočnosť a fámy

 

Hrany komerčný, koprodukčný miniserial americkej televízie HBO a britskej televízie Sky, Černobyľ natočený podľa o skutočnej historickej udalosti znovu rozvíril už stabilizované vody tejto jadrovej tragédie ktorá sa odohrala pred vyše tridsiatimi troma rokmi, kde nezodpovednosťou vedúcich pracovníkov jadrovej elektrárne pri experimente došlo k výbuchu reaktora. Hneď po tragédii začali vznikať rôzne konšpiračné teórie ktoré rokmi naberali na intenzite čo do výpočtu hospodárskych škôd a ľudských životov. Tu sa v prvom rade na oživenie pamäte treba pozrieť čo sa vtedy skutočne stalo.

Černobyľská havária: /citácia z Wikipédii/ sa stala 26. apríla 1986, v černobyľskej atómovej elektrárni na Ukrajine (vtedy časť Sovietskeho zväzu). Ide o najhoršiu jadrovú haváriu v histórii jadrovej energetiky. V priebehu experimentu a testu nového bezpečnostného systému vtedy došlo k prehriatiu a následne explózii reaktora typu RBMK-1000 sa do vzduchu uvoľnil rádioaktívny mrak, ktorý postupoval cez západnú časť Sovietskeho zväzu, Východnú Európu a Škandináviu. Boli kontaminované rozsiahle oblasti Ukrajiny, Bieloruska a Ruska, čo si vyžiadalo evakuáciu a presídlenie asi 200 000 ľudí. Približne 70 % [1] rádioaktívneho spadu skončilo v Bielorusku. Nehoda zvýšila obavy o bezpečnosť sovietskeho jadrového priemyslu, spomalila na mnoho rokov jeho expanziu a zároveň nútila sovietsku vládu prehodnotiť mieru utajovania. Nástupnícke štáty po rozpade Sovietskeho zväzu – Rusko, Ukrajina a Bielorusko dodnes nesú bremeno pokračujúcich nákladov na dekontamináciu a liečenie ochorení spôsobených černobyľskou haváriou. Je ťažké presne zaznamenať počet úmrtí spôsobených udalosťami v Černobyli – odhady sa pohybujú od stoviek po stovky tisíc. Problém je stále široko diskutovaný a jeho dlhodobým dopadom sa stále celkom neporozumelo. Sovietsky zväz uviedol v roku 1987 oficiálne straty: 31 mŕtvych ( toto číslo sa dodnes nezmenilo). Toto sú fakta ktoré  doposiaľ nikto nevyvrátil aj keď rôzny autori to spochybňujú a nahradzujú ju svojimi teóriami.

Samotná debata k filmu na sociálnych sieťach je dosť nereálna, ale tam sa medze reálnosti nekladú, tak to potom tak čitateľ posudzuje. Prekvapila až recenzia k filmu na stránkach HN/č.113, zo dňa 13.6.2019 od autorky Kataríny Runnovej.  Podľa autorky a tvorcov seriálu ktorý si okamžite  našiel svojich priaznivcov, ale aj odporcov sa uvádza, „že počas osudovej noci  o 01.23 došlo k najväčšiemu jadrovému výbuchu.“  V predmetnom článku v rubrike zaujímavosti o seriáli Černobyľ aj samotná autorka uvádza. Citujem: Počas explózii reaktora vyhasli dva ľudské životy a ďalších 28 ľudí zomrelo na následky silného ožiarenia v priebehu niekoľkých mesiacov po nehode, čo v podstate korešponduje aj z oficiálnou verziou a Wikipédiou. Nesedí fakt ako to tvorcovia seriálu posudzovali, lebo vojenské útoky na japonské mesta Hirošima a Nagasaki v auguste roku 1945 museli byť oveľa väčšie pri ktorých v jednom momente zahynulo viac ako stotisíc ľudí a ďalší v priebehu niekoľkých rokov z nemoci z ožiarenia.

Každá takáto tragédia pri ktorej zomierajú nevinní ľudia, nech je to z akýchkoľvek pohnútok či sú to vojenské útoky, experimenty a pod. sú odsudeniahodnia preto ich treba v záujme reality posudzovať pravdivo a to aj v prípade hranej rekonštrukcie historickej udalosti akým bol Černobyľ, aby sa ľudstvo poučilo a nie navzájom rozoštvávalo, len preto, že lživými tzv. pravdami jednej strany sa zainteresovaní chcú navzájom poškodiť.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.