Založ si blog

Východňare neorú, nesejú a predsa žnú.

 

Tento zaujímavý nadpis k dnešnému blogu ma napadol keď som si otvoril jeden z naj čitateľnejších slovenských týždenníkov vychádzajúcich na Slovensku už bezmála sedemdesiat rokov.

V uvedenom časopise na zadnej strane v rubrike humor sa istý pán Florek z Prešova na základe politických turbelencií ohľadom získavania poľnohospodárskych dotácií na hektáre poľnohospodárskej pôdy zo Slovenskej Poľnohospodárskej platobnej agentúry riadenej MP SR, obrábanej východoslovenskými farmármi vraj spriaznenými zo iba stranou SMER – SD dostal nápad a pokúsil o nový politický vtip citujem: „Farmári na východnom Slovensku sú ako vtáctvo nebeské. Neorú, nesejú, a predsa ich PPA – čka živí“.

Pod vplyvom neutíchajúceho masmediálneho tlaku na zlodejských „Výchdňarských“ farmárov, nevynímajúc ani tých talianskych ktorí hospodária na slovenskej pôde,  na ktorých sa česť výnimkám hádže najhrubšia špina, bez toho aby to doposiaľ niekto zo zainteresovaných masmediálnych špiničov podložil konkrétnymi overenými faktami/okrem jednej pani ktorá si k pôde na dotácie pripočítala parkovisko a ovocný sad/ na základe serióznych kontrol, že východoslovenský farmári kradnú, podvádzajú k tomu páchajú nehorázne zločiny som vtip sa podaril a tak som  sa zasmial, ale nedalo mi aby som sa na vec pozrel bližšie.

Pomocou googla prelistoval som si štatút PPA SR kde som sa okrem iného dozvedel:

PPA ako akreditovaný  orgán štátnej správy zabezpečuje administratívnu činnosť pri poskytovaní podpory v poľnohospodárstve, potravinárstve, lesnom hospodárstve, rybnom hospodárstve  a na rozvoj vidieka z prostriedkov štátneho rozpočtu podľa osobitných predpisov pre celú Slovensko. Takže z toho vyplýva, že PPA tieto prostriedky aj dotácie z EÚ rozdeľuje nie iba pre Východňarov ale pre všetkých ktorých uvádza vo svojom štatúte.

Toľko štatút a skutočnosť je taká, že PPA si skutočne plní svoje poslanie a podľa doteraz platných zákonoch prideľuje finančne dotácie na obrábanú pôdu ktorú majú poľnohospodári zazmluvnene. Podľa EÚ stačí pridelenú pôdu obrobiť, takže skutočne farmár nemusí „ani orať ani siať“, stačí ju obrobiť napr. pokosiť. Tu je treba pripomenúť, že prečo je to tak, je to preto lebo západná Európa nepotrebuje aby Slovensko produkovalo poľnohospodárske produkty, ale stačí pôdu iba udržiavať, oni „starí Západňari „ produkujú toľko, že nasýtia aj nás. Je jasne, že aj keď platia určité zákonné pravidla, tak tam môže dochádzať k určitému skresleniu výmery pozemkov a určite aj k podvodom,  lebo nie všetci poľnohospodári sú čestní, aj tu sa nájde nejaká čierna ovca ktorá sa pokúša obísť zákon a získať viac peňazí,  ale to neznamená, že to páchajú len Vychodňare ako to dnes propagujú slovenské masmédia a rečníci na tribúnach. Toto, alebo niečo podobné sa deje na celom Slovensku a aj v celej EÚ kde sa prideľujú dotácie do poľnohospodárstva, ale to asi naším rečníkom nedošlo, že masívnym mediálnym kydaním na Slovenské poľnohospodárstvo síce sa zviditeľnili vo svete, ale v konečnom  dôsledku Slovensko poškodili čo ukáže najbližšia budúcnosť, ďalším znížením sebestačnosti vo výrobe potravín a nezamestnanosti, lebo celý svet už vie, že na nečestných tzv. slovenských gauneroch si dá EÚ veľký pozor aby s nimi jednala ako zo seba rovnými.

 

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

hexagon, Banská Bystrica

Detské ihrisko, aké nikde inde na Slovensku nenájdete, je v Banskej Bystrici. Desaťročia chátralo, teraz ho zachraňujú

16.04.2024 07:00

Betónové šesťuholníkové tvárnice, z ktorých je komponované detské ihrisko s niekoľkými preliezačkami, osadili do Parku pod Pamätníkom SNP pred viac ako polstoročím. Unikátne dielo aktuálne obnovujú.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.