Založ si blog

. . . ale, pán prezident, to by mali zákony platiť pre všetkých. . .

Začína leto, my ľudia unavení slovenskou, ale aj svetovou politickou scénou, intrigami, nenávisťou politikov voči sebe aj voči tým ktorí ich zvolili sa na leto tešíme.  Leto to sú dovolenky, oddych poznávanie nových miest, ľudí, zážitkov ale vracanie sa k starým spomienkam na časy kde sme prežili krásne a nezabudnuteľne chvíle.

V minulých dňoch náš pán prezident v rámci návštevy Michaloviec navštívil aj Zemplinskú šíravu, tak som som sa veľmi potešil a to čo pán prezident pri tejto príležitosti povedal ma  donútilo spomenúť si na jej históriu, ale aj ako inšpiráciu do budúcnosti. Zemplínska šírava, táto tridsaťštyri km2 umelá vodná plocha ktorá vznikla prehradením vôd Laborca ako zásobník vody pre  tepelnú elektráreň Vojany a zároveň bola využitá pre rekreáciu. Postupom času na jej brehoch výrastli podnikové rekreačné zariadenia, hotely, táboriska aj autokempingy. Je neuveriteľné, ale Zemplínska šírava, slovenské more ako sme ho niekedy nežne volali v týchto dňoch oslavuje 50 výročie svojej prvej turistickej sezóny. Na jej brehov generácie skôr narodených občanov zo svojimi rodinami a deťmi z celého bývalého Československa, ale aj zo zahraničia trávili svoje dovolenky v podnikových ROH zariadeniach, hotelov a niektorí iba tak pod stanom vo verejných táboriskách na tu dobu zo slušnými službami. /voda, elektrina, soc. zariadenia, bufety a pod./ za primeranú cenu. Na slovenskom morí premávali rekreačné lode plné deti zo školských zájazdov, dovolenkárov podľa vtedajších štatistik sa tam denne rekreovalo až 100 tisíc ľudí. Po roku 1989 v divokej privatizácii, alebo ľudové povedané rozkrádačka našich vyvolených privatizerov – rozkrádačov sa všetko zmenilo. Všetci sme dúfali, že k lepšiemu, ale bolo to práve naopak všetko sa zmenilo k horšiemu. Zemplínske šírava začala pustnúť, lode sa odviezli do Čiech, podnikové zariadenia a hotely niektoré prežili, pár ich iba zotrvačnosťou funguje, veľa ich neprežilo a verejné táboriska a pekne udržiavané pláže nepokosené zarastať vŕbami a inými drevinami. Pomalí sa vytrácali ľudia a aj keď niekto prišiel tak tak rýchlo odišiel lebo to čo tu videl ho nepotešilo.

Návšteva nášho pána prezidenta a jeho slova citujem: „Ak by sa zo Zemplínskej šíravy podarilo spraviť čo bolo v minulosti, znamenalo by to aj prácu, aj rozvoj celého regiónu“./Pravda 10.6.2016/ ma „vyprovokovali“ niekdajšiu pýchu Slovenska v týchto dňoch navštíviť. Prvé čo mi čo ma prekvapilo je to dostačujúci stav vodnej hladiny, keď sa tak udrží tak to by mohlo byť dobrou zárukou do budúcnosti. Hotely, rekreačné zariadenia, nové kúpaliska sa na turistickú sezónu pripravujú podľa svojich možnosti, dúfajúc, že príde aj viac návštevníkov, ale horšie je to v priestoroch pod správou jednotlivých obci. Už po rozhliadnuti sa na verejných táboriskách a plážach pri Bielej hore, Medvedej hôrke, Kaluži, ma z prípravou na letnú turistickú sezónu nie veľmi nepresvedčili, ale nemôžem uprieť snahu, pracuje sa, natiera, kosí a rekreácia menej náročných turistov môže byť dôstojná. To čo som videl na niekdajšom verejnom táborisku strediska Paľkov v správe obci Klokočov východne od historického chrámu a putníckeho miesta sa nedá povedať ako totálna spúšť, Niekoľko hektárové táborisko s peknou kamenistou plážou, topoľmi, je vyrúbané, zavezené vyše do metrovej výšky podľa odborníkov karciogenným odpadom strusky z tepelnej elektrárne Vojany. Pláž je zarastená vŕbami a neplavená odpadom odpadové koše tu minulosťou, každý si robí čo chce. Struska, či skôr prach pri už sebeslabšiom vetre sa dostáva do kúpaliska ktoré navštevujú pre jeho kľudnu polohu najviac rodiny z deťmi, struska sa dostáva do okien blízkeho hotela, znepríjemňuje život majiteľom rekreačných chatiek ako aj obyvateľom samotnej obce Klokočov. Struska sa povrchovými vodami dostáva aj do vodnej nádrže, čím ju zamoruje a je len otázkou času kedy nastanú u ľudí zdravotne problémy z kontaminovaného prostredia rekreačnej oblasti Paľkov. Mám dojem, ale podľa vyjadrenia náhodných návštevníkov tejto oblasti tu niekto z kompetentných hrubo porušil zákon a čo je na tom naj okatejšie nikto toto porušenie zákona nerieši, veď čo ľudia pre tých čo by mali problémy riešiť neraz ľudia neznamenajú nič.

Pán prezident veľmi si vážim vaše slova ktoré ste povedali o budúcnosti Zemplínskej šíravy, a ja chcem dopovedať ale pán prezident, to by mali zákony platiť pre všetkých a potom sa spoločný cieľ niekdajšej prosperity Šíravy náplni.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.