Založ si blog

Slováci v závisti a neprajnosti je naša malosť

Schválenie zákona z dielne Ficovho Smeru o bezplatnom cestovaní vo vnútroštátnej železničnej doprave vybraných kategórii našich spoluobčanov /deti, študentov a dôchodcov/ sa tento zákon v slovenských médiach stretol väčšinou z jeho záporným ponímaním, vysvetľujúc nám čitateľom, poslucháčom a divákom, že tento zákon je diskriminačný, ktorý nič nerieši, budú ho využívať aj bohatší študenti a dôchodcovia a podobné opodstatnené a neopodstatnené argumenty.

Nevdojak ako nezainteresovaný občan roky nepoužívajúci železničnú prepravu som si spomenul na príslovečná slovenska závisť a škodoradosť ktorú najlepšie vyjadruje staré slovenské príslovie „keď mne zdochne koza tak susedovi nech zdochnú dve“. Samozrejme nijaký zákon aj keď je myslený čo najúprimnejšie nie je dokonalý pre všetkých, jedného občana , alebo skupinu občanov zvýhodňuje, alebo naopak im škodí. Zrejme takýto zákon aj napriek snahe jeho predkladateľa bude aj ten o ktorom sa práve zmieňujem a nerobím si ilúzie, že budeme s ním všetci spokojní. Skôr ma zaráža skutočnosť koľko nenávisti sa v mediach  spustilo proti jeho signatárom /strane SMER/ a koľko závisti proti jeho budúcim užívateľom naším spoluobčanom. Veľmi ma zarazilo, že na stranu kritikov a zatracovateľov nového zákona ktorý začne symbolicky platiť od 17. 11.2014 sa pridávajú aj ľudia ktorí by mali zo svojho postavenia hájiť najzraniteľnejších občanov a hľadať východiska z ich ponižujúceho postavenia v súčasnej sociálne a politicky nepriaznivej dobe. Ako príklad necitlivosti a netolerancie uvádzam populárny a na Slovensku najčitateľnejší týždenník kde sa v ankete k rôznej problematike vyjadrujú verejne známe osoby.

Na zle položenú a uštipačnú otázku redakcie „Či pomôže nárok dôchodcov a študentov na bezplatné cestovanie v železničnej doprave, prezentovaný ako vlaky zadarmo, zvýšiť životnú úroveň dôchodcov a rodín študentov“ odpovedá rímskokatolícky kňaz, nerozhodne, spisovateľ sa vyjadruje, že je to vraj škandalizovaný populizmus ktorý by mali študenti a dôchodcovia odmietnuť, nerozhodne a trochu kladne odpovedá vysokoškolský pedagóg, pani pôsobiaca v mimovládnom sektore doporučuje aby sa na to poskladali oligarchovia, známa historička sa vyjadruje tak trocha od veci vraj treba posilniť zdravotníctvo/má pravdu/, vážený výtvarník konštatuje, že čo je zadarmo to nemá cenu.

Súhlasím s nimi každí ma svoj názor, ale čo ma zaráža, že nikto z nich neprejavil solidaritu z tými pre ktorých je tento zákon určený a neodpovedal kladne aj keď je to odrobinka, ale ľuďom to pomôže.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.