Založ si blog

Sloboda slova a moc

Sloboda slova jeden z výdobytkov „Nežnej revolúcie“. Pre jedných nič neznamenajúce vetné spojenie pre druhých okno na prezentovanie svojich názorov, ale vždy je to tak?

Časom, keď sa vetné spojenie ošúchalo a stalo sa samozrejmosťou bežného života som sa pokúšal tak ako tisíce mojich spoluobčanov svojím slovom upozorniť, že nie všetko je tak ako ma byť. Svet náš Slovenský ktorý sa mal približovať k vysnívanému a politikmi sľubovanému Švajčiarsku sa začal od neho vzďaľovať.

Bežní ľudia ktorí boli spokojný zo svojím životom, ale tužiac tak ako každý, že ten ich život bude ešte krajší a hlavne bohatší začali sa meniť. Jedni na podnikateľov čestných, ale keď zistili, že čestnosť nie je v móde tak na podnikateľov – špekulantov. Tí čestní pracujú doteraz majú síce nové auta, postavený dom, dovolia si dovolenku, ale ich slovo je počuť iba v ich okolí. Tí druhí podnikatelia – špekulanti pomocou politikov sa dopracovali najprv na privatizérov niektorí prišli o hlavu ale tí šťastnejší dnes sú  v pozícii, že ich slovo ma váhu, ovplyvňujú politikov, média aj verejnú mienku. Sú slobodný, majú moc, milióny, vily, jachty a niektorí aj tryskáče. Druha časť ľudí, tak ako jedni bohatli tak oni chudobneli. Najprv sa menili na nezamestnaných, pomalí až začali vznikať hladové doliny. Tí menej priebojní sa začali meniť na bezdomovcoch a sociálne odkázaných. My ostatní sme sa prebíjame životom ďalej jedného prichýlil súkromník, druhého novo vzniknutá firma, tí šťastnejší sa dostali do štátnej služby ako úradníci a štátny zamestnanci /zdravotníci, učitelia, policajti atď/ veľa ľudí a zvlášť mladých odišla do sveta, najprv ako na skúsi, naučiť sa jazyk, ale po čase zistili, že sa stali lacnou pracovnou silou v niečích rukách.  Niektorí z tých prvých priekopníkov sa aj uchytilo, pracujú, podnikajú a žijú. Mnoho sklamaných sa vrátilo naspäť, sklamaných a sklamanie ich čakalo aj doma.

Začal som si čím viac uvedomovať, že sila slova je spojená z mocou a moc sú peniaze, kapitál. Slovo obyčajného človeka v živote spoločnosti neznamená nič, ale slovo podnikateľa podložené jeho majetkom dokáže aj v malých podmienkach, vybaviť veľké veci. Čo dokáže slovo toho veľkého podnikateľa, sme svedkami práve teraz. Dokáže zabrániť pravde, aby vyšla na povrch, dokáže meniť zákony podľa jeho potrieb, dokáže meniť dejiny, ale zdá sa, že v jeho neprospech, že prehráva, ale výsledok je stále neistý.

Spojme tisíce našich slobodných slov zaručenej Ústavou SR do jednej veľkej pravdy a zmeňme dejiny v prospech nás ľudí malých, ale potrebných aby z bohatstva ktoré tvoríme pre iných sa ušli aj nám.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?