Založ si blog

Nádej z roku 1989 sa pretavila v sklamanie

 

„Mimoriadna správa.

Dnes desiateho novembra 1989 padol berlínsky múr, ktorý rozdelil Nemecko…, ľudia pred Branderburskou bránou prechádzajú z jednej strany Berlína na druhu, padajú si do náručia, veselia sa a tancujú…,“ hlásila rozhlasová stanica Slobodná Európa v tento pamätný jesenný deň.

Miliónom ľudí, žijúcim v tzv. východnom bloku zablikala iskrička nádeje, že Západ aj Východ dovtedy rozdeleného sveta vyvolaného výsledkami po II. SV po porážke nemeckého fašizmu, plnou obeti a skazy konečne začína pričinením svetových politikov Michaila Gorbačova a Ronalda Regana naberať ten správny smer.

Dnes 9.11. 2018 takmer po tridsiatich rokoch po tejto dejinnej udalosti plnej nádeje na spravodlivejší svet zostala pre milióny sklamaných ľudí iba trpká spomienka a dni ktoré vyburcovali národy k zmene sociálnych a politických pomerom.  Áno, verili sme v lepší a spravodlivejší svet pre všetkých, ale bohužiaľ dostalo to iba pár vyvolených zostal koláč plný medu a ostatným ktorí ten koláč piekli štyridsať rokov v nádeji, že je to pre nich sa ušiel iba pocit horkosti a opovrhnutia.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou, Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory. Západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz sa [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.