Založ si blog

Odpady. .. komu bude vyhovovať ťah na jednú bránku?

Odpady tuhe, kvapalné a plynné už dlhé roky zamorujú a zohyzďujú svet a Slovensko osobite nevynímajúc. Tento problém je celosvetový a každá civilizovaná krajina ho rieši po svojom. Inak je to v Európe, inak v Ázii a inak v Afrike. Zdá sa, že najobjektívnejšie sa touto problematikou už niekoľko desaťročí zaoberajú európske štáty. Už bývalé Československo malo zákon nakladania z odpadmi ktorý presadzovalo v rámci riešenia životného prostredia a bol to aj napriek tomu, že ho vymysleli a realizovali komunisti dobrý zákon, škoda, že sme ho nezdokonalili, ale to je už história. Prišla nová doba a nové poriadky, po revolúcii sme mali iné problémy a ŽP a odpady zostali akosi bokom.

Ponovembrové vlády sa síce pokúšali túto problematiku riešiť, ale každá ju riešila svojský s tým, že nič nevyriešila a len viac finančné zaťažil konečných odberateľov a myslím tým nás bežných ľudí, že za jeden konkretný odpad platíme aj trikrát prvý krát výrobcovi, druhý krát predajcovi a tretí krát vývozcovi, alebo likvidátorovi.

Ľady sa pohli iba pred pár rokmi, ale nová garnitúra po predčasných voľbách to zmietla zo stola s tým, že zákon pripraví sama a nový a transparentný.

V nejasnej toľko proklamovanej správe z dielne Ministerstva životného prostredia SR sa začína v týchto dňoch ústami ministra ŽP vyjasňovať. Okrem kladných záležitosti ako je zrušenie Recyklačného fondu, že odpady sa budú zbierať povinne aj kto bude za to zodpovedný povedal národu aj jednu pre časť obyvateľov znepokojujúcu správu a to tu o kovovom odpade /šrote/. Kovový odpad /šrot/ sa bude zbierať naďalej odvážať na spracovanie, ale bezodplatne.

Pod rúškom transparentnosti s nakladaní z druhotnými surovinami konkrétne kovovým odpadom /šrotom/ u nás rozumej na Slovensku strategickou surovinou sa začína hrať na jednu bránku .Minister to síce túto novinku okomentoval, že kovový šrot pochádza z trestnej činnosti a tomu treba zamedziť, čo je kladné, ale zabudol povedať  to podstatné, že zo zberu kovového odpadu /šrotu/ bude niekto profitovať a bude bohatší. A čo je v dnešnej ekonomickej situácii ešte podstatnejšie zabudol  na druhu skupinu ľudí ktorá zberom kovového odpadu /šrotu/, ale aj iných odpadov sa živí a tým, že ju odstrihneme z tejto niekedy aj nekalej zberateľskej činnosti sa dostane ešte do zúfalejšej finančnej situácie ako doteraz a ta bude poškodená a chudobnejšia.

Čo myslite bude robiť? Každý súdny človek zachviľu na to príde a ani celý „regiment“ policajtov nás neuchráni.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.