Založ si blog

Práca, Gorila a budúcnosť

          Už niekoľko rokov na celom svete stúpa nezamestnanosť, svetoví ekonómovia konštatujú naší slovenskí sa k ním pridávajú, že je to dôsledok svetovej hospodárskej krízy. Potom sa objaví správa, že to nepotrvá dlho a začne konjunktúra, priemyselná výroba sa čo nevidieť sa rozbehne a naša vláda pripravuje pružnejší zákonník práce, aby investori ktorí k nám prídu mali rozviazané ruky a zamestnanci obmedzené práva.  V zapätí prehne správa, že ekonomika stagnuje, treba vyčkať ťažkosti za pár mesiacov pominú a všetko bude v poriadku. Vláda rozhodne a my dáme najbiednejším potravinovú pomoc makaróny a múku, vodu a soľ chudoba ešte hádam ma. Z rozdávania potravinovej pomoci Slovensko skúsenosti  má keď v povojnových časoch  vojnou zbedačení ľudia dostavali balíčky UNRA. Nestačíme sa ani poriadne z toho spamätať nové analýzy nám oznamujú, záčina recesia pokles výroby prepúšťanie zamestnancov a stým súvisiaci aj pokles spotreby.

Čo to pre bežného občana znamená. Nezamestnanosť, zhoršenie životných podmienok, kriminalita, nové generácie bezdomovcov a sociálne odkázaných ľudí, vysťahovalectvo, ale často nie je kam, lebo kríza zúri aj v celej civilizovanej Európe. Do toho chaosu sa zamiešajú rôzni analytici a prognostici, kríza tak skoro neskonči. Pripravme sa bude ešte horšie, rozpadne sa dlho budovaná a krehká EÚ, vrátime sa k starej mene, roztočí sa inflácia. Bežný človek začína ma z týchto správ v hlave chaos, strach z budúcnosti, nevie čo ďalej.

Do toho ako blesk z jasného neba príde rozpad vlády, predčasné voľby a ako vianočný darček spis „Gorila“. Národu sa začínajú otvárať oči, ako je to možne, že tí ktorým sme dôverovali nás nehanebne podviedli a roky okrádajú. Politici zahmlievajú, je to podvrh, aby ich pred voľbami konkurencia očiernila, národ záčina nahlas hovoriť čo dlhé roky tušil, pri objavovaní rôznych káuz a kauzičiek, že k poctivosti majú politici veľmi ďaleko.

Prvá sa z toho spamätala partia mladých neskúsených ľudí, cez sociálnu sieť zvolali protest a námestie sa zaplnilo, raz, ale aj druhý krát pridali sa ďalšie mesta  a vyzerá to že aj do tretice úspech spontánneho stretnutia je zaručený. Včera na zhromaždení v B.Bystrici vzišli už konkrétne štyri požiadavky sú to všeobecné ktoré politici uchádzajúci v predčasných voľbách sa o moc hravo sľúbia. Dokonca po prvých úsmevných poznámkach na adresu naivity protestov a protestujúcich sa ich vedením ponúkli známi manipulátory z novembrových tribún. Nedovoľme im aby dostali priestor a zajtra ich vypískajme.

Treba seriózne uvážiť, aby jedná z požiadaviek ktorá by sa v budúcnosti riešila je právo na prácu a dôstojný život. Upraviť zákony tak, aby podnikateľ mohol podnikať a nie kradnúť a podvádzať, živnostník sa svojou prácou sa živiť a zamestnanec dostať mzdu nie almužnu ktorá by stačila na dôstojný život jeho aj jeho rodiny.

Čo nám vzal a priniesol po 35 rokoch kapitalizmus

28.03.2024

Druhou svetovou vojnou rozvrátená Európa v májových dňoch roku 1945 jasala. Európania verili, že prichádza večný mier a národy pri riešení svojich konfliktoch už nikdy nesiahnu po zbraniach. Ale opak bol pravdou Európa sa rozdelila vznikli dva protichodné tábory západ ktorý oslobodili Američania budovali osvedčený kapitalizmus a východ ktorý oslobodil Sovietsky zväz [...]

Ondrej Nepela športovec ktorý oslnil svet

22.01.2024

Dnes 22.1.2024 si športový svet pripomína nedožité 73 narodeniny najlepšieho slovenského športovca dvadciatého storočia Ondreja Nepelu. S krasokorčuľovaním začal už v detstve, keď ako sedemročný pri televíznom prenose z majstrovstiev sveta v krasokorčuľovaní začal pred televíznou obrazovkou napodobňovať krasokorčuliara Karola Divína. Jeho rodičia v ňom objavili [...]

Slovenské zdravotníctvo zlyháva, robte už niečo páni politici

19.11.2023

Pri výročí 17 novembri keď časť poväčšine mladých ľudí pod vplyvom ideologickej a mediálnej propagácie v týchto dňoch ospevuje výdobytky tzv. Nežnej revolúcie ako slobodu slova, možnosť voľného cestovania a pod. To je v poriadku, ale treba tým mladým a poväčšine ešte zdravým ľuďom povedať, že nech sa majú na pozore, lebo na Slovenku dejú veci ktoré nám, ale v [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.